Pratite uživo slijetanje rovera NASA-e u krater Jezero na Marsu, nazvan po mjestu u BiH

Objavljeno: 18.02.2021

Večeras u 21:55 sati po našem vremenu, NASA-in rover "Perseverance" trebao bi sletjeti na Mars, a specifičnost ovog slijetanja je u tome što će rover sletjeti u krater nazvan po malom mjestu u BiH.

NASA-in rover pod nazivom "Perseverance" u sklopu svoje najveće misije "Mars 2020" večeras će sletjeti u krater na Marsu koji nosi ime Jezero, a dobio ga je po istoimenoj općini u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u blizini Jajca.

Krater je dobio ime po bosanskohercegovačkoj općini još 2007. godine od Međunarodne astronomske unije (International Astronomical Union - IAU) zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod jajačkog Jezera.

Slijetanje NASA-inog rovera izazvao je veliko interesovanje u Bosni i Hercegovini, a naročito stanovnika općine Jezero iz koje su danas najavili kako će stanovnici javno ispratiti slijetanje NASA-inog rovera na Mars.

Ranije, u razgovoru za Klix.ba, načelnica općine Jezero Snežana Ružičić izjavila je kako je ovaj događaj značajan za ovu malu općinu u blizini Jajca.

"Ovo je dobra vijest za promociju ove male općine, ali i u budućnosti može izroditi neka dešavanja, skupove, kampove studenata Banje Luke, Mostara i Sarajeva, koji bi zajedno dolazili i imali godišnje okupljanje vezano za ovu temu. Bilo je različitih reakcija. Kada sam dobila link, mislila sam da je montirana vijest na internetu, a podijeljena mišljenja su bila i među mještanima Jezera i građanima BiH, koji su se tome smijali. Nedugo nakon toga, brojnih potvrda, događaja i sastanaka dobili smo i zvanično pismo NASA-e koje potvrđuje vezu ove male općine i kratera na Marsu", rekla je Ružičić.

NASA-ina misija na Mars, za cilj ima istražiti područja kratera te utvrditi da li su na ovoj planeti ranije postojali određeni tragovi života.

Rover će istražiti krater Jezero, mjesto nekadašnjeg jezera koje je postojalo prije 3,9 milijardi godina, i tragati za mikrofosilima u tamošnjim stijenama i tlu.


Galerija