Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a

Objavljeno: 01.02.2017

EU Robotics Week (ERW) projekat je namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.

 

ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku, te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 16. do 25. novembra 2018., obilježava sedimica robotike širom Evrope i održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe – bilo šta što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji i prvenstveno djeci. Naravno, događaji nisu ograničeni samo na jedednu sedmicu, ali ih se najviše planira baš za ovu sedmicu.


Ove godine učešće je uzela i Visoka škola "LOGOS CENTAR" Mostar u saradnji sa Centrom za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT) gdje su organizirane besplatne radionice za srednjoškolce grada na Neretvi u Arduinu, Sketch & Blockly programiranju. Kroz osam radionica koje su organizovane od 19.11.2018.godine od 22.11.2018.godine prošlo je oko 150 učenika od kojih se većina susreće prvi put sa robotičkim komponentama.


Radionice je vodio prof.Anes Hadžiomerović, profesor u Drugoj gimaziji Mostar i predsjednik CERIT-a, gdje su učenici sklapali sklopove, led diode, robote i programirali iste.


"Učenici su izrazli veliku zainteresovanost za robotikom, tako da u skorije vrijeme planiramo organizovati edukacije za profesore, kao i kurseve za učenike" kazao je prof.Hadžiomerović.


Inače u BiH je obilježena Evropska sedmica robotike još u Zenici (5 radionica), Sarajevu (6 radionica) i u Mostaru (8 radionica).