Fondacija "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo": Kako su nam pomogli na putu ka robotičkom uspehu

Objavljeno: 06.11.2023

 

Želimo da vam ispričamo inspirirajuću priču o našem putovanju ka uspehu u svetu robotike i kako nam je Fondacija "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" pružila značajnu podršku. Mi smo tim mladih robotičara iz Bosne i Hercegovine koji već šest godina uzastopno predstavljamo našu zemlju na Međunarodnim robotičkim olimpijadama. Naš tim čine Ilajda, Ana, Amina, Kenan, Nika i Amar, a pod mentorstvom Anesa, Armina i Lejle. Naša priča o uspehu i podršci koju smo dobili od Fondacije "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" pokazuje koliko je zajednica važna u podizanju mladih talenata.

 

Fondacija "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" je neprofitna organizacija koja se posvećuje unapređenju obrazovanja i dobrobiti djece u Bosni i Hercegovini. Njihova podrška nama kao mladim robotičarima bila je ključna za našu uspešnu karijeru. 

 

Jedan od najznačajnijih doprinosa Fondacije bilo je to što su, neobično za nas jer obično mi iniciramo kontakt i šaljemo zahteve i molbe, oni prvi pozvali nas i izrazili želju da nam pomognu. Tada smo se već nalazili u gotovo bezizlaznoj situaciji. U februaru 2023. godine, dobili smo poziv od Anje Čamdžić, koja je iskazala želju da nas podrži. Njihova podrška nije samo pomogla našem učešću na takmičenju u Singapuru, već je također omogućila opremanje naših radnih prostorija, pripremu za takmičenja i obuku. Prije nego što smo dobili podršku od Fondacije, naše prostorije su bile neopremljene specijalizovanom opremom, što je ograničavalo našu sposobnost za istraživanje, razvoj projekata i obuku novih naraštaja robotičara. Zahvaljujući Fondaciji, sada raspolažemo s modernom opremom, alatima i resursima neophodnim za razvoj i unapređenje naših veština.

 

Svake godine, pripreme za Međunarodne robotičke olimpijade zahtevaju velike napore i finansijska sredstva. Fondacija "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" pružila nam je neophodnu finansijsku podršku za naše pripreme, putovanje i boravak na takmičenju u Singapuru 2023.godine.

 

Fondacija je prepoznala važnost obrazovanja mladih generacija i podržala nas u razvoju programa za obuku novih članova našeg tima. Njihova podrška omogućila nam je da kreiramo edukativne programe i radionice koji će inspirisati i obučiti mlade ljude u oblasti robotike i tehnologije.

 

Fondacija "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" je postala deo naše priče. Njihova vjera u naše talente i posvećenost razvoju obrazovanja mladih u Bosni i Hercegovini bili su ključni faktori koji su nas motivisali da radimo još više i ostvarimo svoje ciljeve.

 

Na kraju, želimo izraziti ogromnu zahvalnost Fondaciji "Sami Čamdžić za sretno djetinstvo" na svim naporima i podršci koju su nam pružili. Njihova podrška je omogućila našem timu da ostvari izvanredne uspehe u robotici, i mi se nadamo da ćemo nastaviti da inspirišemo i obučavamo nove generacije mladih talenata.

 

Upravo sada, naše prostorije su mesto gde se mladi entuzijasti okupljaju da uče i rade na projektima koji će promeniti svet. Ova priča je primer kako zajednica može da igra ključnu ulogu u podršci talentovanim mladima i pomaže im da ostvare svoje snove.

 

Od srca još jednom jedno veliko HVALA u ime Tima CERIT Adnani Mahmućehajić Čamdžić i Alenu Čamdžiću, Sami će uvijek biti u našim srcima i sa nama, kao što je bio i na takmičenju u Singapuru.


Galerija