Robotički reprezentativci BiH vratili se s tri nagrade i specijalnim prizanjem

Objavljeno: 21.11.2022

Robotičari su tijekom četiri dana natjecanja imali intenzivne mečeve sa robotom, razgovore sa sucima, prezentaciju projekta, ali i prelijepa druženja i razmjene kultura sa ostalim državama.

 

Nacionalni robotički tim Bosne i Hercegovine okupljen oko CERIT - Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju je u periodu od 13. listopada do 16. listopada 2022. sudjelovao na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge u Genevi, gdje su bili veoma uspješni i donijeli lijepe rezultate svojoj zemlji. Robotičari su tijekom četiri dana natjecanjaimali intenzivne mečeve sa robotom, razgovore sa sucima, prezentaciju projekta, ali i prelijepa druženja i razmjene kultura sa ostalim državama, a posebno s onima na Balkanu. Tri dana intenzivnih mečeva  Na ceremoniji otvaranja izašli su u tradicionalnoj bosanskoj nošnji sa zastavom Bosne i Hercegovine. U robotičkom dijelu natjecanja nakon 3 dana intenzivnih mečeva i surađivanja u alijansi sa ostalim timovima, od kojih je rezultat mnogo zavisio, naši reprezentativci su se plasirali na visoko 36. mjesto. Od ukupno 12 mečeva pobijedili smo u 8, a izgubili 3 te 1 izjednačen. Sami rezultat svakog meča uveliko je ovisio od alijanse, koju su činile još druge dvije države zajedno sa nama. Tako da je bilo slučajeva da zemlje koje imaju dosta više poraza, nego pobjeda budu plasirane među prvih 10 reprezentacija. Naš tim je jednom periodu natjecanja bio i na 19. poziciji. Ovakav dizajn robota je dobio nagradu ''Safety award'' zbog njegove sigurnosti i funkcionalnosti.

 

Neke od ostalih nagrada su bile i nagrada Outstanding mentor za MSc. Anesa Hadžiomerovića, u domeni njegove izvrsnosti i ogromnog zalaganje za cijeli tim, kao i 2. mjesto za redoviti angažman i dobar sadržaj na društvenim mrežama.

 

Udio u CNN-ovom dokumentarcu

 

Tim naših reprezentativaca je jedan dan natjecanja prezentirao svoj projekat pred panelom sudaca iz različitih organizacija, poput XPRICE i FIRST Global-a, koje se zalažu za redukciju emisija ugljendioksida, te su na ovaj način sudjelovali i u CNN-ovom dokumentarcu. Ranije spomenuti projekat je ušao u finale sa ostalih 9 timova i bavi se smanjivanjem postotka C02  i očuvanjem šuma u našem području, putem rane detekcije požara. Uzimajući u obzir da je ''Carbon Capture'' tematika ovog natjecanja, na ceremoniji zatvaranja tim Bosne i Hercegovine je dobio specijalno priznanje sudaca i pohvalu od strane glavnog naučnika i izvršnog direktora za klimatske promjene i energiju u XPRIZE Ph.D.Marcius Extavour za njihovu inovaciju Carbon Countermeasures, koja se tiče rane detekcije požara u cilju prevencije širenja istog. Predstavljen je prototip proizvoda koji su izradili u CERIT-u, kao i način unapređenja. Ono što je zanimljivo bilo, jeste čuđenje sudaca kako državne institucije u Bosni i Hercegovini nisu zainteresirane za ovakav proizvod, a svake godine se borimo s požarima i samim tim gubimo enormno velike količine prirodnog bogatstva, te se oslobađaju ogromne količine CO2 u atmosferu.

 

Prije samog natjecateljskogdjela, po dolasku, dočekala ih je Veleposlanica dr.Nermina Kapetanović – predstavnice Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima i svim međunarodnim organizacijama u Genevi. Zahvaljujući njenom angažmanu posjetili su CERN – Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja, nakon čega je uslijedilo druženje nakon obilaska CERN-a.

 

Nezaboravno iskustvo 

 

Našim natjecateljima predstoji da iščekuju dolje dane i sistemsko rješavanje brige za ovu vrstu znanosti, koja iz dana u dan preuzima primat u svijetu. Hoće li institucije Bosne i Hercegovine shvatiti važnost ulaganja u robotiku, vidjet ćemo u skorijoj budućnosti, poručili su 'robotičari'. 

 

''Pametne mlade imamo, rezultate imamo, dakle Bosna i Hercegovina ima sjajnu budućnost u robotici, ono što nam je potrebno su adekvatni uvjeti za rad za bolje sutra u Bosni i Hercegovini. Reprezentativci Kazahstana, s kojim smo bili lani u alijansi kada smo osvojili prvo mjesto, je ove godine prošao bez poraza i uvjerljivo bili prvi u ukupnom skoru, zahvaljujući i dobrom robotu, a i alijansi u kojoj su bili. Taj rezultat je ostvaren prvenstveno što im je država omogućila da imaju 300m2 prostor, CNC mašine, laserske i plazma rezače, te ostalu adekvatnu opremu i uvjete potrebne za normalan rad i funkcioniranje''.

 

''Sve u svemu ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo naših reprezentativaca i to: Lejla Nuhć, Danis Mušić, Hana Juklo, Nizama Šuta, Sanjin Brajević, Armin Đidelija, Deni Ajanić i Anes Hadžiomerović, koji su se družili sa timovima iz drugih zemalja, razmijenili svoja iskustva, pomagali jedni drugima, ali posebno bi se zahvalili zemljama Balkana koje su nas bodrile na svakom meču, kao i mi njih'', poručuju robotički reprezentativci BiH. 


Galerija