Federalno ministarstvo nauke za sada jedino prepoznalo rad i uspjeh robotičkih reprezentativaca

Objavljeno: 24.09.2021

Borba za svjetski vrh - balon pušten u Mostaru

CubeSat kocka je poslana putem silka za ribu, jer robotičarima iz Hercegovine BHANSA nije odobrila puštanje CubSat kocke u niže slojeve atmosfere.

Hercegovački robotičari nadaju se da će zadržati prvo mjesto na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi, iako bi mogli izgubiti bodove jer im BHANSA nije odobrila puštanje CubSat kocke u niže slojeve atmosfere, što je finalni događaj olimpijade. Anes Hadžiomerović predsjednik Centra za edukaciju robotiku i inovacije u Mostaru i jedan od mentora ovogodišnje robotičke reprezentacije BiH rekao je da se danas trebala puštati CubSat kocku uz pomoć meteorloškog balona.

''Ono što se tiče tehničkog dijela sve smo završili i sve savršeno radi, CubeSat kocka je poslana radi prikupljanja podataka poput atmosferskog pritiska, temperature, vlažnosti, UV zračenja, a uslikat će i par fotografije. Nažalost opet smo morali iznalaziti rješenja, jer od BHANSA-e nismo dobili odobrenje da CubSat pošaljemo u niže slojeve atmosfere nekih 20 do 40 kilometara'', kaže Hadžimoerović, pojašnjavajući da su se dosjetili da će pustiti CubeSat kocku putem silka za ribu dužine jednog kilometra. ''Nadamo se da će izdržati i vratiti CubeSat kocku i prikupiti podatke, koje šaljemo takmičarskoj komisiji koji se obrađuju'', kazao je Hadžiomerović. 

Nakon nešto manje od sat vremena, CubSat kocka je uspješno vraćena. Prikupljeni su svi potrebni podaci. Zanimljivo je to da je temperatura, koju je kocka zabilježila prije uzleta, iznosila 28,53°C, a kada je dostigla najveću tačku na udaljenosti od jednog kilometra iznosila 14,40°C. Zanimljive su i panoramske fotografije koje su zabilježene sa te visine prema Gradu Mostaru i okolici, kao i Vjetroparku Podveležje.

Svi podaci ce biti obrađeni i poslani komisiji na ocjenu i nadamo se da ćemo naići na razumijevanje od strane žirija, kojem smo poslali objašnjenje zašto smo CubSat kocku pustili samo 1 km - navode iz CERIT-a.

Događaju su prisustvovali mediji, porodice i prijatelji učenika i mentora, kao i direktor Srednje škole Stolac - prof.Huso Razić i ravnateljica Srednje škole Čapljina - prof.Željka Previšić, kao i predstavnici Federalnog ministarstva nauke. Naravno, naši reprezentativci su dobili podršku od prijašnjih robotičkih reprezentativaca koji su BiH predstavljali u Mexico Cityu i Dubaiu.

Prije samog puštanja balona i CubSat kocke iz CERIT-a su se zahvalili svim prisutnim koji su došli da uveličaju ovaj događaj, medijima, kao i privatnicima i pravnim subjektima, te predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i to:

- Predstavnicima medija koji su od samog početka bili puna podška robotičkih reprezentativaca,
- Predstavnicima Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koji su, jedini, nazvali članove robotičke reprezentacije i izrazili želju da pomognu, nakon čega je potpisan i Ugovor o saradnji,
-Voskoj školi Logos centar u Mostaru i direktoru prof.dr.Tariku Humačkiću koji su osigurali poklone za mlade robotičare.
-Zinkteknik BH i direktoru gosp.Nafija Čagalj koji je bio podrška na svakom dosadašnjem takmičenju, tako da ni ovo takmičenje nije izostala podrška,
-Gosp.Tariku Muftiću iz SAD-a koji je uplatio cijeli iznos pretplate za internet na period od dvije godine,
-UG Prozornet koji su podržali mlade robotičare finansijki, a cijeli iznos će biti podjeljen mladim takmičarima da bi pokrili bar dio svojih troškova tokom ova tri mjeseca.

Dodaje da u srijedu ili četvrtak očekuju proglašenje pobjednika, te se nadaju da će zadržati lidersku poziciju i da će im uzeti u obzir razlog zašto nisu mogli pustiti CubeSat kocku u niže slojeve atmosfere.


Galerija