Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Objavljeno: 07.09.2021
Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT - Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 pod nazivom Discover & Recover i trenutno zauzimaju visoko 1. mjesto od 177 zemalja učesnica.
https://first.global/fgc/ 
 
First Global Challenge je takmičenje čija je misija da inspiriše mlade svih nacija u nauci, tehnologiji, inžinjerstvu i matematici (STEM), i na taj način skreće pažnju na važnost ovakvog tipa edukacije. STEM osim što je jako aktualno područje zapošljavanja, nudi mogućnost usvajanja i razvijanja mnogih vještina potrebnih danas. Inače se bave globalnim problemima, energetska učinkovitost, pročišćavanje okenana isl. tako su naši reprezentativci predstavljali BiH 2018. godine u Mexico Cityu, 2019. u Dubaiu gdje su osvojili tri nagrade i to jednu Outstanding mentor i dvije Safety Awards, te 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19 takmičenje se održava online. 
 
Ovogodišnji reprezentativci Bosne i Hercegovine su Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić koji dolaze iz Druge gimnazije Mostar, Fatima Sidran iz Srednje škole Stolac, te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto koji dolaze iz Srednje škole Čapljina, zajedno sa svojim mentorima prof.Anes Hadžiomerović, ing.Deni Ajanić,  Armin Đidelija i Amila Čagalj. Dodali bi da su Amila i Armin bili takmičari prethodnih godina, a svoje iskustvo i stečena znanja sada dijele kao mentori sa mladim takmičarima. Naš mladi tim ima priliku da pored ovih vještina, stiču nova prijateljstva sa mladima iz drugih država, kojih ove godine broji 177.

Izvršavajući zadatke koji uključuju dizajniranje i implementiranje projekta u kategorijama ekonomije, ekologije, edukacije, zdravlja, lansiranje CubeSat satelita u atmosferu, izgradnja robota sposobnih za izvršavanje mnogih zahtjevnih radnji, samo su neki od zadataka koje trebaju izvršiti. Učestvovanje u raznim online tehničkim usavršavanjima i angažmana na društvenim mrežama, tim BiH u ovom periodu zauzima vodeću poziciju, na šta smo izuzetno ponosni. 
 
Naši takmičari su se odlučili napraviti i sistem pametnog navodnjavanja, što je jedan od zadataka, pomoću Arduina, a u alijansi smo sa timom Kazahstana čiji je zadatak sličan našem.

Samo takmičenje iziskuje dosta timskog rada, predanosti, odgovornosti, mnogo planiranja, kreativnosti, ali i na ovaj način nudi unikatnu priliku da se pokažete u STEM području i ponesete svoja iskustva na dalje usavršavanje.
 
Takmičenje je krenulo 27. juna i traje do 28. septembra 2021.
 
Treba naglasiti da su naši reprezentativci svoj raspust iskoristili na način da su se maksimalno posvetili takmičenju, što govore i rezultati.
 
Više informacija o takmičenju, aktivnostima, fotografije i video našeg tima možete naći na Facebook i Instagram stranici CERIT-a  @ceritmostar  
 
Bili bismo zahvalni ako bi smo naišli na razumijevanje i podršku BH vlasti i privrednika, jer ovo takmičenje iziskuje za nas velike troškove koji uključuju nabavku neophodne opreme za takmičenje, a koja se ne može kupiti u BiH.